Αλήθεια, που μας ωφελεί η μουσική?

4+1 άγνωστα οφέλη της μουσικής, που εντυπωσιάζουν!

Η μουσική βρίσκεται παντού!

Ακούμε, νιώθουμε, εντυπωσιαζόμαστε, συγκινούμαστε, παρακινούμαστε…

Τα οφέλη της είναι τρομερά και ορατά στην καθημερινότητα του κάθε μουσικού και όχι μόνο!

 

“Ότι είναι για το σώμα η γυμναστική, είναι για την ψυχή η μουσική” – Πλάτων

Από τις συνεχόμενες έρευνες, εντυπωσιάζονται οι επιστήμονες, καθώς αποδεικνύεται πως η μουσική έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και γι’ αυτό το γεγονός υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι λόγοι!

  1. Η μουσική θεραπεύει, δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όλο και παραπάνω επιστήμονες χρησιμοποιούν τη μουσική ως θεραπευτικό εργαλείο. Ο κλάδος της μουσικοθεραπείας -όλο και περισσότερο- διευρύνεται και βοηθά ασθενείς να αναπτύξουν συγκεκριμένες δεξιότητες.
  2. Η μουσική έχει τη δύναμη να μας προκαλεί συγκίνηση. Λόγω απελευθέρωσης της ντοπαμίνης, αρχίζουμε να νιώθουμε μοναδική ευχαρίστηση. Σαφώς, αποδείχθηκε ότι οποιοδήποτε είδος μουσικής μας αρέσει είναι ωφέλιμο για την ψυχολογία και τον εγκέφαλό μας.
  3. Η μουσική βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν ρυθμό, κίνηση και να αποκτήσουν την αντίληψη του χώρου και του χρόνου. ‘Ετσι και αλλιώς, τα μικρά παιδιά έχουν ως έμφυτη την ικανότητα να χτυπούν παλαμάκια ή να χορεύουν με το ρυθμό ή να βγάζουν ήχους και να συνθέτουν τραγούδια.
  4. Η μουσική δομεί τον τρόπο που μαθαίνουν και επικοινωνούν τα παιδιά, προσφέρει οφέλη  στην ομιλία, στην κίνηση και στην έκφραση των παιδιών – στοιχεία σημαντικά για την ανάπτυξή τους. Γι΄αυτό και συνεχώς μελετάται πώς η μουσική προσφέρει στον εγκέφαλο και στην ανάπτυξη τόσα πολλά οφέλη.

+1 Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που ασχολούνται με μουσικά όργανα έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, αφού συγκεντρώνονται πιο εύκολα! Βελτιώνεται η μαθηματική σκέψη, η εκμάθηση ξένων γλωσσών και η αντιληπτική ικανότητα. Ταυτόχρονα πειθαρχούν και οργανώνονται τόσο στο σχολείο όσο και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους!

Οι νέες έρευνες και μελέτες για την μουσική συνεχώς μας αποφέρουν νέους καρπούς, οπότε εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την μουσική και να παίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε!